Brandgevaar en kans op koolmonoxidevergiftiging in huis toegenomen

Nederlandse huizen zijn in de afgelopen jaren brandgevaarlijker geworden. Ook is de kans op koolmonoxidevergiftiging flink gestegen.

Grote brand met brandweer
Nieuws
Datum: 29-03-2019

Dat is de conclusie die lector Brandpreventie René Hagen trekt in een interview met Eigen Huis Magazine. Volgens Hagen is de brandveiligheid afgenomen doordat we steeds meer elektrische apparaten in huis hebben. Daarnaast worden er vaker brandgevaarlijke materialen gebruikt in meubels en woningstoffering.

Keerzijde van isoleren

Een binnenbrand is daarnaast risicovoller geworden doordat we onze huizen steeds beter isoleren. We mijden tocht, maar de keerzijde van de medaille is dat giftige rook niet kan ontsnappen. En dubbel glas springt veel minder snel als gevolg van hitte, waardoor rook en warmte ook op die manier in huis blijven bij brand.

Sluipmoordenaar

Daardoor is het risico op koolmonoxidevergiftiging sterk toegenomen. Koolmonoxide of CO wordt vaak een sluipmoordenaar genoemd omdat het gas geurloos is. U merkt in eerste instantie dus niet dat u het inademt.

Misschien denkt u in eerste instantie dat u wat grieperig bent, met symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Al snel volgen echter een verward gevoel, slaperigheid en een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide kan bewusteloosheid of coma optreden, met mogelijk blijvende hersenschade of overlijden als gevolg.

CO-melders

Niet voor niets benadrukt de brandweer om naast gewone brandmelders ook een CO-melders in huis te plaatsen. Maar doe dat dan wel op de juiste plaats en op de juiste manier. Op de website van de brandweer kunt u met het plaatsingsadvies de beste plek bepalen.

Website Brandweer

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Laat het ons gerust weten. We staan u graag te woord.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.