Gunstige nieuwe regels NHG-hypotheek in 2022

De regels voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zijn volgend jaar gunstiger dan in 2021. Zo gaat het maximale hypotheekbedrag omhoog en betaalt u een lager bedrag aan eenmalige kosten.

Nieuws
Datum: 08-11-2021

In 2022 mag u met Nationale Hypotheekgarantie € 30.000 meer lenen voor uw huis dan nu het geval is. Daarmee komt de zogenoemde kostengrens voor een hypotheek met NHG volgend jaar uit op € 355.000. Als u een huis koopt en investeert in verduurzaming, dan mag u daarvoor 6% extra lenen van de marktwaarde van de woning.  In 2022 ligt de NHG-grens inclusief verduurzaming op maximaal 376.300 euro. Daarnaast wordt een NHG-hypotheek  in 2022 goedkoper omdat de eenmalige kosten omlaag gaan. Die bedragen nu nog 0,7% van het geleende bedrag. Volgend jaar is dat 0,6%. 

Gemiddelde prijs 

De kostengrens van de NHG wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Toch is er een flink verschil met de actuele huizenprijs, die inmiddels meer dan € 400.000 bedraagt. Dit verschil is ontstaan omdat de NHG uitgaat van de gemiddelde woningprijs van de afgelopen 27 maanden.  Door de explosieve prijsontwikkeling in 2020 en 2021 loopt de maximale NHG-hypotheek achter op de realiteit. Belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis heeft daarom gevraagd om de kostengrens van de NHG twee keer per jaar vast te stellen. Daardoor zou deze de marktontwikkeling beter volgen. 

Meer informatie 

  • Hoeveel kunt u lenen voor een hypotheek en wat betekent dat voor u qua maandlasten?
  • Welke mogelijkheden heeft u qua hypotheek om uw woning te verduurzamen?
  • Hoeveel kosten kunt u maandelijks besparen door uw hypotheek over te sluiten?

Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek met Anouk Baas, Henry Jansen of Jacqueline Lefers: (0528) 34 17 11.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.