Jubelton wordt afgeschaft: Schenken van geld voor eigen woning alleen dit jaar nog onbelast!

Wilt u uw kinderen of een derde een bedrag schenken in verband met de aankoop van een eigen woning, dan is deze schenking dit jaar nog onbelast tot een bedrag van € 106.671. Dit bedrag wordt ook wel de jubelton genoemd. De vrijstelling wordt in 2023 verminderd naar € 28.947 en vanaf 2024 geheel afgeschaft. U kunt alleen in 2022 dus nog volledig van de vrijstelling profiteren. 4 vragen en antwoorden over de jubelton op een rij.

Stel bij hypotheekadviseur om hypotheek over te sluiten
Nieuws
Datum: 10-11-2022

Aan wie mag ik schenken?

Voor het schenken van de jubelton is de onderlinge relatie van de schenker en ontvanger niet van belang. U mag dus schenken aan uw kind, kleinkind, maar ook aan de buurjongen. Zo lang het bedrag maar besteed wordt aan een koopwoning. De leeftijd van de ontvanger is wel van belang! Zo mag hij of zij niet jonger zijn dan 18 en niet ouder dan 40. Valt de ontvanger buiten deze leeftijdscategorie, maar heeft hij of zij een fiscale partner die wel binnen deze leeftijd valt, dan zijn er mogelijkheden. Neem contact met ons op voor advies!

Wat moet ik dit jaar nog regelen?

Heeft u nog geen woning of wordt er nog niet meteen verbouwd? Dit is geen probleem. U mag het bedrag van de schenking tijdelijk apart zetten. Het geld moet wel binnen de gestelde termijn, 3 jaar, gebruikt worden. De schenking moet wel voldaan zijn voor het einde van dit jaar om nog te profiteren van het belastingvoordeel. U hoeft niet het volledige bedrag dit jaar nog over te maken. U kunt in 2022 een deel overmaken en de rest in 2023. Let op: de ontvanger moet op elk moment van schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Waar mag het geld voor gebruikt worden?

 

De ontvanger moet het geld gebruiken voor zijn of haar eigen koopwoning. Daarbij kunt u, onder andere, denken aan:

  • Het inbrengen van eigen geld bij de aankoop van een woning
  • Afkoop van erfpacht
  • Aflossing van de hypotheek
  • Verbouwing of verbetering van de woning

Neem contact met ons op bij vragen over het gebruik van de schenking.

Waar moet ik verder aan denken?

Wilt u gebruik maken van de vrijstelling om te schenken voor eigen woning en heeft u hier nog vragen over, neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs. Zij kunnen u alles vertellen over de voorwaarden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.