Klaas Ligthart: “Niets doen is geen optie, dan ben je te laat”

Meer dan 50% van de bedrijven was vorig jaar slachtoffer van gijzelsoftware

Steeds meer MKB’ers krijgen ermee te maken: digitale bestanden en gegevens, soms volledige systemen die door hackers worden geblokkeerd. Dat is een ramp voor ondernemers in alle denkbare sectoren. Of het nu gaat om de kassa-, klant- en reserveringsgegevens van een horecabedrijf, de bestelinformatie en orderadministratie van bijvoorbeeld een fietsenwinkel, of de melkrobots of planningssystemen van een agrarisch bedrijf. 

Gang vol computers
Nieuws
Datum: 29-04-2021

Klaas Ligthart, specialist cyberrisico’s bij Adviesgroep Mulderij Verzekeringen: “Digitale systemen zijn cruciaal geworden voor elke ondernemer; als je daar van de één op de andere dag geen toegang toe hebt, ben je eigenlijk alles kwijt. Dat levert enorme financiële en mogelijk ook reputatieschade op. En dilemma’s: ga je betalen zodat je weer toegang hebt en verder kunt met je bedrijf? En maar hopen dat het dan nooit weer gebeurt? Zijn er klantgegevens op straat komen te liggen? Kortom: hoe zorg je dat je zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk schade je bedrijf weer op de rit krijgt?”

Het komt ook veel voor bij het MKB in onze regio 

Ligthart merkt dat steeds meer ondernemers uit de regio met cyberaanvallen te maken krijgen. “Het is een grote misvatting te denken dat dit alleen grote bedrijven overkomt. Ook kleine MKB-bedrijven, misschien wel júist kleine MKB-bedrijven, zijn een interessant doelwit voor cybercriminelen”, vervolgt Ligthart. “Ook bij ons in de regio kent iedereen wel ondernemers die slachtoffer zijn geweest van gijzelsoftware, oftewel ransomware. Het is een veel minder zichtbaar risico dan bijvoorbeeld het risico van een brand of inbraak. Slachtoffers van cybercriminaliteit willen dat graag onder de radar houden; het is niet goed voor je reputatie en het vertrouwen van klanten als ze weten dat je gehackt bent. Tegelijkertijd komt het dus erg veel voor.”

Omdat cyberrisico’s zo ongrijpbaar zijn en de meeste ondernemers geen kaas hebben gegeten van cyberrisico’s, blijft dit risico nog veel te vaak een ondergeschoven kindje. “Iemand voor de automatisering in dienst hebben of samenwerken met een IT-bedrijf betekent zeker niet dat je goed beveiligd bent tegen cyberaanvallen. Nog een misverstand: je moet er ook niet op vertrouwen dat je je IT-bedrijf aansprakelijk kunt stellen bij een eventuele hack; die hebben dat doorgaans goed afgedekt in hun kleine lettertjes”,  zegt Ligthart. “Het mooie is wel dat je het cyberrisico als MKB’er goed en eenvoudig kunt verzekeren, zonder dat je allemaal ingewikkelde aanpassingen moet doen aan je systeem. Bij een verzekerd bedrag tot € 25 miljoen is het over het algemeen voldoende  dat je een virusscanner op je pc hebt staan en natuurlijk een stukje bewustwording bij de medewerkers over foute mailtjes. De meeste bedrijven hebben dit al geregeld.”

Klaas Ligthart
Partner/Senior risico-adviseur
(0528) 34 17 11

Wat heb je aan een cyberverzekering?

“Als je als ondernemer geconfronteerd wordt met een hack, kun je meteen de helpdesk bellen. Zij geven direct advies en helpen het dataverlies en de reputatieschade zoveel mogelijk te beperken door snel te reageren. Financiële risico’s van cybercriminaliteit zijn gedekt, zoals de kosten voor het crisismanagement en reputatieherstel, kosten voor boetes voor gestolen klantgegevens en claims van individuele personen, reparatie van systemen, maar ook het inkomstenverlies dat je hebt geleden door de aanval. Het neemt dus vrijwel alle zorgen weg, los van het gegeven dat een hack altijd vervelend blijft”, besluit Ligthart.
 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.