Oudere werknemer in dienst nemen?

Als u nieuwe medewerkers zoekt, gaat uw voorkeur misschien naar jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan. Maar wist u dat het ook aantrekkelijk kan zijn om een 55-plusser in dienst te nemen?

Senior medewerker
Nieuws
Datum: 18-03-2019

De spanning op de arbeidsmarkt is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verder toegenomen en op het hoogste punt beland sinds de economische crisis. De jonge-mensen-vijver waaruit u kunt vissen is kleiner geworden. Misschien is het daarom tijd de 55-plusser te ontdekken. Als u die in dienst neemt, kunt u gebruikmaken van aantrekkelijke regelingen.

Compensatie bij ziekte

Neemt u iemand in dienst die 56 jaar of ouder is, meer dan één jaar werkloos is en een WW-uitkering ontvangt? U wordt dan gecompenseerd als deze werknemer uitvalt door ziekte. Het UWV neemt dan de doorbetaling van het loon van deze zieke werknemer over. Daarnaast leidt ziekte van de werknemer niet tot een hogere premie voor de ziektewet.

Loonkostenvoordeel

Sinds 1 januari 2018 kunt u gebruikmaken van het Loonkostenvoordeel (LKV). Dit is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die een of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die vaak lastig aan het werk komen, zoals oudere werknemers met een uitkering.

Fijne werknemers

Niet alleen uit financieel oogpunt is het aantrekkelijk om een oudere werknemer in dienst te nemen. Het zijn vaak ook fijne werknemers. Uit onderzoek is gebleken dat zij doorgaans tevredener zijn met hun werk dan jongere werknemers. Ook zijn ze vaak plichtsbewuster en gemotiveerder. En door hun ervaring is hun productiviteit groter. Ze weten situaties direct goed in te schatten, waardoor ze effectiever werken en vaak slimmere werkstrategieën hebben dan jongeren. Een ander voordeel van oudere werknemers is dat ze minder nodig carrière hoeven te maken en dus niet snel op zoek gaan naar een andere baan. Als het werk bevalt, blijven ze graag tot hun pensioen (of langer) bij u.

Arbeidsvoorwaarden

Als u oudere werknemers in dienst heeft, kunt u uw pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden op deze groep afstemmen. Kinderopvang en ouderschapsverlof zijn minder relevant, onbetaald verlof en goede verzekeringen des te meer. Wilt u weten wat u 55-plussers kunt bieden? Neem contact op met ons kantoor voor advies.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.