Pensioen voor ondernemers

U onderneemt en ontvangt inkomen uit uw bedrijf. Dit wilt u zo houden op het moment dat u stopt met werken. Voor veel ondernemers lijkt dit nog ver weg, duur, ingewikkeld of onnodig. Misschien heeft u personeel in dienst waarvoor u wel of geen pensioenregeling biedt. In dit artikel delen wij belangrijke informatie voor ondernemers met betrekking tot uw eigen pensioen of pensioen voor uw medewerkers. De nieuwe Pensioenwet is in ontwikkeling. Ook dit brengt grote veranderingen met zich mee.

Nieuws
Datum: 08-11-2022

Het inkomen voor later, van u en uw eventuele medewerkers, betreft vier pijlers:

  1. AOW van de overheid. Dit bouwt u op voor ieder jaar dat u in Nederland woont of werkt.
  2. Pensioen via de werkgever. U draagt iedere maand premie af de deelnemer eventueel door inhouding op het salaris.
  3. Zelf lijfrente opbouwen. Dit is een aanvulling die u zelf spaart naast bovengenoemde regelingen. Voor ondernemers is deze lijfrente de mogelijkheid om een pensioen op te bouwen.
  4. Eigen geld. Hierbij moet u denken aan spaargeld, overwaarde van uw woning, een erfenis of beleggingen.

Veranderingen door nieuwe Pensioenwet

De Fiscale Oudedag Reserve (FOR) wordt afgeschaft. In de FOR wordt er fictief geld gereserveerd voor het pensioen, maar u hoeft het geld niet af te storten. Veel ondernemers gebruiken de FOR meer als belastingvoordeel. Het bedrag wordt namelijk in mindering gebracht op het belastbare inkomen. Dat gaat veranderen.

Lijfrente

Het voorstel zoals het er nu ligt in de nieuwe Pensioenwet zegt dat ondernemers daadwerkelijke reserves kunnen gaan inbouwen in de vorm van lijfrente. Er wordt dan maandelijks geld opzij gezet om te sparen voor het pensioen.  De overheid bepaalt de jaarruimte. Dit is de ruimte die u heeft om belastingvriendelijk vermogen op te bouwen. Dit was 13,3%, maar wordt verruimd naar 30%.

Zelfstandigen zonder personeel

Ook voor ZZP’ers is het mogelijk om pensioen op te bouwen middels een lijfrente. Doet u niets voor een oudedagsvoorziening, dan ontvangt u straks alleen AOW. Pensioenadviseur René Delsink: “Vanaf een belastbare winst van € 30.000,- wordt het interessant om naar een oudedagsvoorziening te gaan kijken. Prioriteit echter vind ik echt een nabestaandenpensioen. Als je in loondienst bent dan is dit vaak geregeld. Als zelfstandige moet je hier zelf een voorziening voor treffen. Voor een paar tientjes per maand kun je een overlijdensrisicoverzekering regelen die dat afdekt. Ik heb helaas in de praktijk meegemaakt wat voor impact het heeft wanneer dit niet goed geregeld is.”

Wanneer een medewerker van een bedrijf arbeidsongeschikt raakt, wordt in de eerste twee jaar het loon doorbetaald. Veel ondernemers hebben dit voor zichzelf niet geregeld. René: “Vaak wordt gezegd dat het te duur is, maar meestal berust dit op het feit dat ondernemers niet volledig op de hoogte zijn van de opties die er zijn.” Samen met een adviseur kunt u bepalen of deze verzekering geschikt voor uw situatie is of dat u gaat kijken naar andere mogelijkheden.

Ondernemers met personeel

Iedere werkgever die voorziet in pensioen moet in actie komen om zich voor te bereiden op de nieuwe Pensioenwet. Zo wordt onder andere het nabestaandenpensioen niet meer gebaseerd op dienstjaren, maar op salaris. René: “We hebben in Nederland 60.000 contracten die aangepast moeten worden en 600 kantoren die hierin mogen adviseren, dus er is werk aan de winkel. Werkgevers gaan straks mee in de wijzigingen die de pensioenfondsen doorvoeren, maar moeten dit vertalen naar het personeel. Een adviseur kan hier een belangrijke rol spelen, want er zijn zoveel regels dat het niet in één overzicht te vertalen is.”

Geen pensioenregeling

Ongeveer 10% van de bedrijven heeft nog geen pensioenregeling voor medewerkers. Deze ondernemers roept René op om medewerkers te informeren: “Vaak geven bedrijven die niet voorzien in pensioen meer salaris in de veronderstelling dat medewerkers dan zelf een voorziening gaan treffen. In de praktijk valt dit tegen. Als dit in uw bedrijf zo werkt, bied uw medewerkers dan een adviesgesprek aan. Daarnaast vind ik dat je je personeel in ieder geval een overlijdensrisicoverzekering aan moet bieden. Mensen die een chronische aandoening hebben kunnen problemen ondervinden in het afsluiten van bepaalde verzekeringen. Indien de werkgever dit regelt zal iedereen zonder problemen geaccepteerd worden.”

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.