Rookmelder verplicht op 1 juli

Een rookmelder redt levens. In meer dan de helft van de gevallen waarin er een dodelijk slachtoffer valt bij een brand, is geen rookmelder aanwezig. Reden genoeg om het Bouwbesluit aan te passen en alle woningeigenaren en verhuurders te verplichten rookmelders aan te brengen op iedere verdieping van het huis.

Nieuws
Datum: 14-06-2022

Wat gaat er veranderen?

Rookmelders zijn al sinds 2003 verplicht in nieuwbouwhuizen. Per 1 juli 2022 wordt het verplicht in iedere woning rookmelders te plaatsen op elke verdieping. Als je woningeigenaar bent, dan regel je dit zelf. Wanneer je een woning huurt, is de verhuurder verplicht dit voor je te regelen. Het kan zijn dat huurders wel zelf batterijen moeten vervangen. Hoe dit geregeld is, staat in het huurcontract of vraag je na bij je verhuurder.

Zijn rookmelders ook verplicht voor de verzekering?

Wat als er na 1 juli brand uitbreekt en er zijn nog geen rookmelders aanwezig? Op dit moment heeft de verplichting nog geen gevolgen voor je inboedel- of opstalverzekering. Wanneer verzekeraars dit wel gaan wijzigen in de voorwaarden, word je hiervan tijdig op de hoogte gesteld.

Advies rookmelders

Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat zo’n 17 procent van de mensen in Nederland nog geen rookmelder heeft. Wanneer je slaapt, ruik je geen rooklucht. Een rookmelder kan je op tijd wekken en redt dus levens. Is er nog geen rookmelder aanwezig in je huis, breng ze dan zo snel mogelijk aan of neem contact op met je verhuurder. Kijk daarnaast ook nog eens kritisch naar opladers in huis. Laad apparaten nooit op in de nacht. De batterij kan oververhit raken en in brand vliegen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.