Samenwerken, maar hoe?

U heeft een eenmanszaak en ziet kansen om te groeien. Maar in uw eentje kunt u al dat werk niet aan, dus wilt u samenwerken met andere ondernemers. Dan kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden.

Meeting van twee mannen aan tafel
Nieuws
Datum: 22-03-2019

Samen een bedrijf beginnen

U kunt als ondernemers samen een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap beginnen. U werkt dan samen onder één naam en maakt samen afspraken over onder meer de oprichting, winstverdeling, algemene doelstellingen en de bedrijfsvoering. Welke gevolgen hebben vof en maatschap voor de belastingen en de aansprakelijkheid?

Belastingen.

De belastingdienst blijft u persoonlijk voor de inkomstenbelasting beschouwen als eenmanszaak. Iedere vennoot of maat is dus verantwoordelijk voor zijn eigen aangifte en betaalt belasting over zijn eigen winst. U komt u in aanmerking voor de ondernemersaftrek, investeringsaftrek, MKB winstvrijstelling en een fiscale oudedagsvoorziening. Vof en maatschap zijn btw-plichtig en draagt de btw af over de gezamenlijke omzet.

Aansprakelijkheid.

 Ontstaan er schulden in het bedrijf, dan kunt u daar (privé) aansprakelijk voor gesteld worden. Maten kunnen voor een evenredig deel van de onderneming aansprakelijk gesteld worden. Als u met zijn drieën bent, bent u dus voor een derde van de schuld aansprakelijk. Bij een vof is dat anders. Iedere vennoot kan aansprakelijk gesteld worden voor de volledige schuld. Door wie de schuld gemaakt is, doet niet ter zake.

Ondernemerscoöperatie

Wilt u samenwerken met andere ondernemers onder één naam en daarnaast nog uw eigen activiteiten houden? Dan kunt u een ondernemerscoöperatie beginnen. Het werk dat u verricht, factureert u aan de coöperatie. Daarnaast heeft uw eigen bedrijf nog andere opdrachtgevers. Een voordeel van een coöperatie is dat u geen last heeft van het aansprakelijkheidsrisico, zoals bij een maatschap of een vof.

Samenwerken met concurrent

U kunt ook zonder specifieke rechtsvorm samenwerken met een andere ondernemer, bijvoorbeeld om gezamenlijk onderzoek te doen of nieuwe producten te ontwikkelen. De samenwerking kent beperkingen. U mag met een concurrent geen onderlinge afspraken maken over de (inkoop)prijs, kortingen of acties. Ook mag u niet klanten of werkgebieden onderling verdelen, of afspraken maken over wie een aanbesteding gaat winnen. Wilt u uw producten verkopen via andere bedrijven? Dan mag u als leverancier geen minimale prijs vaststellen waarvoor de afnemer het product moet doorverkopen aan klanten. En u mag de vrijheid niet beperken van een afnemer om producten via internet te verkopen.

Laat u adviseren

Als u groeit en wilt samenwerken met andere ondernemers, is dat natuurlijk geweldig. Laat u wel goed adviseren over de handelsvorm die het beste past bij de samenwerking. En neem contact op met ons kantoor om te bespreken met welke risico´s u te maken krijgt en hoe u die kunt afdekken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.