Sparen: jong geleerd = oud gedaan!

Als je iets duurs wilt kopen, moet je er eerst voor sparen. Hoe eerder dit besef er is, hoe beter je later met geld kunt omgaan. Maar hoe leer je kinderen om te sparen?

Moeder en dochter met spaarvarken op de bank
Nieuws
Datum: 07-03-2019

Al jaren wijzen onderzoeken uit dat de financiële opvoeding van kinderen vaak te wensen overlaat. Met als gevolg dat ze als puber of jongvolwassenen niet goed met geld kunnen omgaan. Door kinderen al op jonge leeftijd te leren sparen, zullen zij op latere leeftijd een stapje voor hebben.

Spaardoel

Belangrijk is dat u hen helpt om een spaardoel te bepalen. Op die manier hebben ze iets om naar uit te kijken. Verder is het verstandig om uw kind te stimuleren elke week of maand een vast bedrag te sparen. Zo leren ze budgetteren en laat u ze op een speelse wijze kennismaken met sparen.

Sparen is kiezen

Bekijk ook regelmatig samen hoeveel er al is gespaard. Komt het spaardoel al in zicht? En is het oorspronkelijke spaardoel nog wel van toepassing? Misschien is er inmiddels een ander spel dat ze nog liever willen hebben. Of is de mode veranderd en zijn die dure sneakers opeens niet meer belangrijk? Op die manier leert uw kind ook dat sparen kiezen is én dat impulsaankopen soms onverstandig zijn.

Speels sparen, zo doet u dat!

  • Koop een leuke spaarpot, zodat het sparen een spel wordt.
  • Bepaal samen een concreet spaardoel. Spreek duidelijk af hoeveel geld per week of per maand gespaard moet worden.
  • Maak regelmatig samen met uw kind de balans op. Hoeveel is er al gespaard? Hoeveel moet er nog bij? En is het spaardoel nog wel hetzelfde?
  • Om kinderen extra geld te laten ‘verdienen’, kunt u hen klusjes laten doen. Stimuleer ze om een deel van het verdiende geld in de spaarpot te doen en met de rest wat kleins te kopen.
  • Is het spaardoel bereikt? Maak er een feestelijk moment van! Dit motiveert uw kind om een nieuw spaardoel te kiezen.
  • De smaak van het sparen te pakken? Neem de spaarpot mee naar de bank en open samen een spaarrekening. Betrek uw kind hier zoveel mogelijk bij en laat hem of haar zelf het geld storten.

Sparen bij de bank

Een logische vervolgstap van thuis sparen is om een spaarrekening te openen bij een bank. Daarvoor zijn uiteenlopende mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor duurzaam sparen, een speciale kinderspaarrekening, een deposito of alternatieve spaarvormen.

Meer informatie

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Stel hem dan gerust! Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.