Uitvaart vaak duurder dan u denkt

Hoewel we niet graag nadenken over het laatste afscheid zou dat wel verstandig zijn. Een uitvaart is namelijk veel duurder dan de meeste mensen denken.

Vrouwenhand die een bos bloemen op een graf legt
Nieuws
Datum: 06-03-2019

Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland een kleine € 8.000. Het is daarom verstandig om er nu vast over na te denken waarmee uw uitvaart betaald moet worden. U wilt uw nabestaanden in een tijd van intens verdriet immers niet ook nog met financiële problemen confronteren!

Wensen

Hoeveel uw begrafenis of crematie kost, hangt uiteraard af van uw wensen. Wilt u een eigen graf met een eenvoudige steen, een afscheidsdienst en broodjes na de begrafenis? Dan bent u al snel € 12.000 kwijt. Houd u het bij een sobere crematie? Dan moet u op ongeveer € 3.000 rekenen.

Wilsverklaring

Als u weet wat u wel en ook wat u juist niet wilt tijdens uw laatste afscheid, dat is het verstandig om een wilsverklaring op te stellen. Hierin kunt u zo globaal of uitgebreid als u zelf wilt beschrijven hoe uw uitvaart eruit moet zien. Bij de meeste uitvaartondernemers kunt u gratis een wilsverklaring opvragen, die u daarna op uw gemak kunt invullen.

Drie manieren

Grofweg zijn er drie mogelijkheden om een uitvaart te bekostigen. Door middel van een uitvaartverzekering, door middel van depostitosparen of door zelf geld te reserveren voor het laatste afscheid.

Deposito biedt belastingvoordeel

Een depositostorting heeft voordelen boven zelf sparen. Zo wordt het gereserveerde geld tot een bepaald maximum (momenteel ruim € 7.100) vrijgesteld van vermogensrendementsheffing, de belasting die u moet betalen in box 3. Verder is de rente over een deposito vrijwel altijd hoger dan bij een spaarrekening. De kosten van een uitvaart stijgen ondermeer door de inflatie elk jaar een beetje en de rente kan worden gebruikt om deze stijging op te vangen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het de mogelijkheden voor het bekostigen van uw uitvaart? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.