Verhuizen? Ga je eerst je huis verkopen of eerst een nieuw huis aankopen?

Wil je gaan verhuizen, maar vraag je je af wat je het best het eerst kunt doen? Ga je eerst je huis te koop zetten en zoek je na verkoop van je huis een nieuwe koopwoning? Of zoek je eerst je droomhuis, zorg je dat de aankoop rond komt en verkoop je dan je huidige huis? Voor allebei is iets te zeggen.

Nieuws
Datum: 19-04-2021

Redenen om eerst je eigen huis te verkopen

Wil je zeker weten dat je niet in de dubbele lasten komt, dan kan het verstandig zijn om eerst je eigen huis te verkopen. Je weet dan precies per wanneer je je huis moet opleveren. Daarnaast heb je dan ook beter in beeld welk budget je kunt besteden aan de nieuwe woning. Doordat je geen tijdsdruk hebt om je huis zo snel mogelijk te verkopen, heb je in deze situatie ook een betere onderhandelingspositie en heb je meer tijd om te onderhandelen over de prijs; dit kan dus resulteren in een betere verkoopprijs.
Een nadeel van deze volgorde, is dat je niet weet of je snel een nieuwe woning vindt die past bij jouw wensen en budget. In de huidige woningmarkt, waar in het algemeen meer vraag is dan aanbod, is dit een reëel scenario. Het kan dus gebeuren dat je op zoek moet naar tijdelijke woonruimte en dus ook 2 keer moet verhuizen. Dat brengt dus extra gedoe met zich mee. Als je verwacht dat het wel even kan duren voordat je je nieuwe droomhuis hebt gevonden, maar wel graag eerst je eigen huis wilt verkopen, is het te overwegen de opleverdatum een aantal maanden in de toekomst te plannen. Je hebt dan iets meer speelruimte en wellicht lukt het dan alsnog om een dubbele verhuizing te voorkomen.

Redenen om eerst een nieuwe woning aan te kopen

In de huidige markt adviseer ik in veel gevallen eerst een nieuwe woning aan te kopen. Je huidige woning verkoop je toch wel snel, tenzij het een heel specifiek pand is dat maar voor een zeer beperkte doelgroep interessant is. De meeste woningen staan momenteel niet langer dan een paar maanden te koop. Het voordeel van eerst een woning aankopen, is dat je alle tijd kunt nemen om je ideale woning te zoeken, passend bij jouw budget en wensen. Weet je niet wat je budget is? Dit brengen we graag voor je in beeld. 
Een nadeel van het eerst aankopen van je droomwoning, is dat je het risico loopt dat je een tijdje dubbele lasten hebt. Misschien durf je dat risico wel te nemen in een periode waarin woningen erg snel verkocht worden. Ook om te berekenen of en hoe lang je dubbele lasten kunt dragen, kun je bij ons terecht.

Overbruggingshypotheek als je eerst een nieuwe woning aankoopt

Als je verwacht dat je huidige woning overwaarde heeft, wil je graag de meerwaarde van je woning meerekenen in de financiële ruimte die je hebt voor aankoop van je nieuwe woning. Hoe werkt dat als je eerst een nieuwe woning koopt, dus voordat je je eigen woning hebt verkocht? Je kunt een overbruggingshypotheek afsluiten voor het bedrag dat even hoog is als de verwachte overwaarde. De verwachte overwaarde wordt bepaald op basis van een taxatie. Ik merk dat mensen soms aarzelen over het nemen van een overbruggingshypotheek. Ik ben een groot voorstander van het goed afwegen van voor- en nadelen van alle opties en om goed in beeld te brengen welke keuzes je kunt maken en welke risico’s dat met zich meebrengt. In veel gevallen is een overbruggingshypotheek een interessante optie, ook omdat het eerst aankopen van een nieuwe woning een goed idee kan zijn in de huidige markt. Ik vertel je hier graag meer over.

Gratis oriëntatiegesprek

Wil je weten hoeveel je kunt lenen, met of zonder de overwaarde van een huidige woning? Of wil je weten welke hypotheek het best bij jou past en hoeveel jij kunt financieren? Loop eens binnen bij mijn collega’s in Hoogeveen, Hollandscheveld of bij mij aan de Dorpsstraat 74 in De Wijk. Wij staan je ook graag telefonisch te woord. Een oriëntatiegesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend. 

Henry Jansen 
Erkend Financieel Adviseur
Adviesgroep Mulderij Verzekeringen

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.