Voorkom schoorsteenbrand met deze tips!

Er zijn in Nederland een kleine 1.700 schoorsteenbranden per jaar.  Ook in Drenthe komt dit regelmatig voor. Maar liefst één op de drie woningbranden wordt veroorzaakt door het stoken van een vuurtje in de open haard of kachel. Reden genoeg om stil te staan bij het veilig gebruik ervan.

Schoorsteenbrand, vuur uit schoorsteen
Nieuws
Datum: 02-12-2021

Als er door brand schade ontstaat aan uw meubilair en andere spullen, valt deze onder de inboedelverzekering. Schade aan uw koophuis valt onder de opstalverzekering. Maar liever heeft u natuurlijk helemaal geen schade, zeker niet als u gezellig de haard aansteekt. Gelukkig geeft de brandweer goede tips.

Schoorsteen regelmatig vegen

Allereerst: laat de schoorsteen regelmatig – tenminste één keer per jaar – vegen door een bedrijf dat bij voorkeur is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers PatroonsBond (ASPB). En steek het vuur niet aan met spiritus of benzine, maar gebruik aanmaakblokjes en/of -houtjes.

Blus nooit met water!

Ook is het verstandig om een emmer zand of een kilo keukenzout binnen handbereik te hebben. Mocht er schoorsteenbrand ontstaan, dan kunt u het vuur in de haard hiermee blussen. Gebruik nooit water! Water veroorzaakt enorm veel stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg verwerken. Daardoor kunnen er scheuren ontstaan en in het ergste geval loopt u zelfs het risico op een explosie!

Omgekeerd stoken

Nog een tip: stook omgekeerd volgens de zogenoemde Zwitserse methode. Dat veroorzaakt minder aanslag in de schoorsteen, waardoor de kans op brand kleiner is. Bij deze manier van stoken legt u de grootste blokken onderop. Elke laag daarboven wordt gevormd door kleinere blokken. U sluit af met een laag aanmaakhoutjes, waartussen u aanmaakblokjes kunt leggen. Meer hierover leest u op de website van de brandweer.

Toch brand? Meld het ons!

Ontstaat er toch brand? Meld het dan direct aan ons. Wij zorgen ervoor dat de schade wordt opgenomen, zodat u zo snel mogelijk met het herstel aan de slag kunt.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit artikel of over uw lopende opstal- of inboedelverzekering? Ook dan helpen we u graag verder. Neem gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.