Helft koopwoningen weer boven de vraagprijs verkocht

Even leek de gekte op de huizenmarkt voorbij, maar dat tij is inmiddels gekeerd. Zo verwisselde eind 2023 meer dan de helft van alle koopwoningen voor meer dan de vraagprijs van eigenaar.

Briefjes geld van 100 euro met daarop een huis
Nieuws
Datum: 25-03-2024

Daarbij gaat het vooral om huizen waaraan maar weinig hoeft te gebeuren en die een goed energielabel hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. De omroep sprak hiervoor met makelaars uit uiteenlopende regio's. En hoewel de details kunnen verschillen, is de tendens landelijk gezien hetzelfde.

Vooral in steden

Over het algemeen geldt dat overbieden vaker plaatsvindt in steden dan in het buitengebied. Afhankelijk van de regio gaat het om overbiedingen van 2% tot 10%, met een enkele uitschieter naar 20%. In absolute zin kan dat oplopen tot een verschil van meer dan € 50.000.

Minder kans

Oudere huizen en woningen waaraan nog voor tienduizenden euro's moet worden verbouwd of verbeterd, hebben minder kans op overbieding. Sterker nog, bij zulke huizen kan het zomaar gebeuren dat de vraagprijs niet eens wordt gehaald. Ook staan dergelijke woningen meestal langer te koop.

Meer hypotheek

Veel huizenkopers kunnen weer meer hypotheek afsluiten omdat de lonen omhoog zijn gegaan, de leennormen zijn aangepast en de hypotheekrente iets is gedaald. Die bedraagt voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie – en een rentevaste periode van tien jaar – momenteel 3,9%. Enkele maanden geleden was dat nog 4,5%.

Voorspelling

Meerdere experts voorspellen dat de woningprijzen dit jaar weer zullen stijgen met 4% tot 8%. Daardoor willen veel huizenkopers – met name starters – graag zo snel mogelijk hun slag slaan.

Juiste adres

Geldt dat ook voor u? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag door samen de hypotheek te vinden die het beste bij u past. Heeft u andere vragen over dit artikel of over een nieuwe of lopende hypotheek? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden