Huizen in januari opnieuw duurder

De huizenprijs blijf stijgen. Afgelopen januari ging het om een waardevermeerdering van 1,8% in vergelijking met dezelfde maand in 2023. Daarmee kost een woning gemiddeld inmiddels ruim € 433.000.

Huizenprijzen hoger: verschillende stapels met muntgeld, pijl omhoog en een huis afbeelding
Nieuws
Datum: 26-02-2024

Een en ander blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als de prijzen in hetzelfde tempo omhoog blijven gaan, breken ze nog dit voorjaar het record uit de zomer van 2022. Toen kostte een huis gemiddeld € 455.000. Ook de prijsindex van het CBS gaat ervan uit dat er snel een nieuw record wordt gevestigd.

Meer huizen verkocht

Ondanks de prijsstijging neemt ook het aantal verkochte huizen weer toe. Het gaat om een groei van meer dan 10% ten opzichte van een jaar geleden.

Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Zo waren potentiële kopers begin vorig jaar voorzichtiger vanwege de energiecrisis, de hoge inflatie en de gestegen hypotheekrente. Die laatste is inmiddels weer iets gedaald. Ook de energiekosten lijken onder controle, evenals de inflatie.

Hogere lonen en ruimere normen

Verder zijn de meeste lonen flink omhoog gegaan, waardoor veel consumenten meer koopkracht hebben. Wat daarnaast meespeelt, is dat sommige groepen sinds 1 januari 2024 gebruik kunnen maken van ruimere leennormen en dat de grenzen voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zijn opgerekt.

Nu kopen of wachten?

De hypotheekrente is nog altijd hoog, maar wel stabiel. Experts verwachten echter dat deze in de tweede helft van dit jaar omlaag zal gaan. Aspirant-huizenkopers staan daarom voor de vraag of ze nu moeten instappen of beter nog even kunnen wachten.

Scenario's doorrekenen

Herkent u zich in deze situatie? Maak dan eens een afspraak met ons. Als experts op het gebied van hypotheken kunnen we verschillende scenario's voor u doorrekenen. Daardoor kunt u een gedegen beslissing nemen of u nu al uw – volgende – huis wilt kopen of liever nog even wacht.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden